Obligatoriske elementer i rejsebloggen


Mine overvejelser inden afrejse: 


Forud for denne 3. praktik, har jeg tænkt at jeg ville opleve det pædagogiske arbejde 
anderledes end hvad jeg tidligere har oplevet i min 1.- og 2. praktik i danske institutioner, samt erfaringer fra tidligere arbejde inden studiets begyndelse. 

Jeg havde en stor lyst til at "blive kastet ud på dybt vand", i en helt ny kultur, med nye mennesker, indtryk, pædagogiske arbejdsmetoder og i det hele taget prøve noget og nyt og anderledes. 

Jeg har som sagt valgt, at tage denne praktik i `Kinder Barcelona´, som ligger i Barcelona i Spanien. Jeg vil senere komme med en institutions beskrivelse af Kinder Barcelona. 

En ting som jeg også glæder mig meget til, er at genopfriske mit spanske 
(som jeg har haft i gymnasiet, men desværre kun brugt meget lidt, primært på et par 14-dages charter destinationer ;) ). 

Jeg er dog bekendt med, at Barcelona ikke kun taler almindeligt spansk, men at de taler catalansk (grundet den spanske provins `Catalonien´, som er hovedstaden i Barcelona), og det har jeg hørt er en anelse sværere end det spanske, som jeg kender lidt til.

Jeg er derfor sikker på, at der ind i mellem nok skal opstå sprogbarriere, forvirringere, misforståelser mv. - men jeg glæder mig til at opleve alt dette, og tilegne mig en masse nye gloser og sprogforståelse. :) - dog er det en stor hjælp, at  Kinder Barcelona, er en international institution, hvor der både tales; spansk/catalansk, tysk og engelsk. - men mere om det senere! ;)

Men udover at jeg ser utroligt meget frem til et halvt år i Barcelona, som jeg tror bliver mit livs hidtil største eventyr - både fagligt, men i hvert fald også personligt! Jeg glæder mig rigtig meget til, at udvikle mig som menneske, men også meget til at udvikle mig som pædagog. Og det er jeg sikker på, at det kommende halve år, vil bidrage meget til. 

En personligt ting, som jeg har vurderet - frem og tilbage flere gange, i løbet af denne planlægningsproces, er alt det som man forlader for et halvt år i Danmark. Jeg har tænkt utroligt meget over om jeg skulle gøre det - lade være...og igen - gøre det eller bare lade være?! 
...netop fordi det er et halvt år, hvor jeg skal være være foruden min dejlige familie og fantastiske veninder og venner, som i min hverdag betyder alt. 

Men efter mange overvejelser, en seddel med hvad der "taler for og imod" har jeg valgt, at springe ud i dette eventyr. Da jeg er sikker på, at jeg vil  lære utroligt mange ting om mig selv, og at det kun vil gavne min profession, som kommende pædagog. 

Jeg er derfor bevidst om, at jeg vil møde savn mm. på min vej, men jeg ved også at jeg ikke vil være foruden dette eventyr senere i livet! 

Jeg glæder mig derfor også til at bearbejde alle mine kommende oplevelser, indtryk, gode og dårlige dage, nye pædagogiske arbejdsmetoder mm. her på bloggen . :) 

Jeg glæder mig til at være reflekterende, observerende og analyserende og få styrket min selv-bevisthed omkring egne værdier som pædagog i det kommende halve år! 



___________________________________________________________________________________


INSTITUTIONS BESKRIVELSE; 


Kinder Barcelona, er beliggende i en sidegade, et par gader fra Ramblaen i Poblenou, dvs. meget centralt i forhold til selve byen. Institutionen huser fem grupper med børn

   èn tysk, 
   én spansk, 
   én catalansk 
   samt to engelsk, hvoraf den ene er med vuggestuebørn og den anden er de større børn),
hver gruppe har hver mellem 11-17 børn i hver gruppe. 
Derudover er der 1-2 faste pædagoger/lærere pr.gruppe og 
hertil en 3-6 frivillig(blandet skare af;voluntører, praktikanter eller os studerende)pr. gruppe, som alle skal huses i et lille 2 plans hus, som jeg vil skyde til at være ca. 130 kvm stor.

Når man træder ind af døren i Kinder Barcelona, ser man følgende; 
En mellemstor entré, hvor der rundt i rummet hænger knager til det enkeltes barns tøj. Endvidere er der brun stengulv og et par indbyggede skabe, hvori der er materialer til bl.a. når man dagligt drager på tur med børnene. 


Ser man ligeud, ser man en glas skydedør, som åbner op til et rum, hvor den tyske gruppe, hører til dagligt indtil kl 12.30. Dette rum består af; et hjørne med plads til leg, hvori der ligger en madras med diverse pudder, som børnene kan boltre sig i/læse bøger i, overfor finder man et træ legekøkken fra Ikea. Ved siden står her et skab med legetøj/materialer i, på væggen hænger der hylder i træ med kasser med legetøj i, ved siden af står en pusleplads med hylde til bleer, klude mv.
I dette rum er der også et lille hvidt køkken, som bliver brugt til frokost af først den tyske gruppe, og dertil siden den engelske storegruppe. 



Går man videre er der til højre i rummet en lille glasdør ind i til et meget lille kontor, som dagligt bliver brugt af institutionens sekretær/ og pædagog. 
Det er også her, at man finder personalets garderobe , og desuden er det her man skal ind, hvis man skal udskrive billeder, dokumenter mv. (jeg vil tro, at dette kontor er lige 1*1 meter max.)  



Efter køkken/opholdsrummet, er der et lille badeværelse - som består af 1 toilet med en plastik skillevæg, og ellers et skiftebord samt én håndvask, som hænger i voksenhøjde. Hertil står en stabel af plastik skammeler.
I badeværelset er der også en dør - som åbner ud til en meget lille, bitte have, eller `garden´ som de kalder den.  Denne er aflukket af beton mure, hvor endevæggen er malet mørkegrøn. I haven er en trampolin, som er sikret med net om. En lille træ sandkasse, et lille træ som står til højre i haven, samt en stor bambus busk, som står ved sandkassen til venstre. 
En tredjedel af haven er belagt med stødsikre (tror jeg de hedder) måtter, og her står et par små røde plastik borde med diverse plastik stole til, som børnene benytter når der tegnes/males i haven. Ovenover hænger et par hylder med plastikbokse m. materialer til hver gruppe. 
Fra haven er der to døre ind til institutionen - den ene til badeværelset, den anden til det lille kontor. 






Bevæger man sig op på første sal, går man ud i indgangen/børnenes garderobe og op af en lidt smal trappeopgang, her møder man en låge, som fører ind til hvor de to engelske grupper, samt den spanske- og catalanske (catalanske er kun i siesta-tiden fra 14.00-18.00) gruppe hører til.




Dette rum virker større end underetagen, det er inddelt bedre i rumindelingen. Her er mulighederfor selv, at lave små `legerum´ til børnene. Rummet indeholder et stor børnevenligt billede på den ene væg, hele vejen rundt oppe er der hylder med diverse kasser med legetøj. Gulvet er i lyst træ-look. Rundt i rummet står der et lille rundt børne bord, et træ legekøkken fra Ikea, samt et par rumdelere til diverse legeredskaber f.eks. bøger. I midten af rummet, op af væggen, er der igen en puslebriks i træ med et plastik underlag til at skifte på. ovenover hænger et par hylder til bleer mv. 









Ved siden af denne er der en reol fyldt ud med små plastikkasser til hver enkelt barn, hvori deres skifte tøj er at finde. Går man længere ind i rummet, til venstre, findes der igen et lille køkken, hvori der er rumdelere som skærmer af. Her er fyldt med mange plastik kasser, som bruges til opbevaring af kopper, tallerkener, bestik, plastikposer mv. ovenover disse er der hylder, som bruges til alm. opbevaring og bog-hylder, til de bøger, som børnene ikke selv må tage. 





Ser man nu til højre står fire hvide skabe, som bruges til diverse materialer. Herfra er en lille dør, som åbner op til et lille rum, som bruges til bl.a. af den engelske storegruppe i dette lille rum er også at finde endnu et lille træ-skiftebord med hylder ovenover til bleer mv. 

I dette rum er der også et vindues parti, som har to vinduer, hvor er der mulighed for at lukke dem op med deres skydefunktion. Udenfor vindues partiet er der gitter på, formentlig således at børnene ikke kan smide ting ud. Ved siden af disse vinduer står der 2 små hvide kvadratiske træborde, som børnene kan spise, tegne, læse bøger ved mv. og for enden af dette rum står der en opvaskemaskine. 


Ved siden denne, er der en dør, som åbner op ud til institutionens 2. og sidste badeværelse. Dette indeholder et badekar m. tørresnor ovenover (disse bruges til at tørre malede tegninger mv) overfor dette er der et toilet med små hylder ovenover. og til venstre for dette, er der en bordplade i mørkt, slidt træ med en håndvask - igen i voksen højde. Ovenover håndvasken er der et spejl, og nedenunder håndvasken står en stak med plastikskamler, som børnene bruger, når der skal vaskes hænder. 
Disse toiletter i Kinder Barcelona er både voksen- og børne toiletter, som alle skal "aflaste" ca. 100 mennesker. 







Dette var institutions beskrivelsen af Kinder Barcelona, og som det sikkert kan fornemmes er der ikke megen plads taget antal af mennesker, som dagligt bruger den. Jeg var selv meget forbløffet over dette. Størrelsen af rummene, kan jo diskuteres, da de fungere på denne måde i Kinder Barcelona, selvom at større ville være bedre. 

Dog var jeg egentlig mest overrasket/chokkeret over toiletforholdene - da jeg mener, at der bør være mindst et personale toilet i en institution, samt en håndfuld(eller to) små toiletter m. vaske i børnehøjde til børnene, således at de ikke skal stå i kø, når disse skal benyttes. Dette bør ikke være en stressende situation, og det har jeg flere gange dagligt oplevet, at det er når børnene skal på toilet, men det allerede er optaget af anden. Derudover synes jeg også at hygiejnen burde være en faktor som spillede ind her, men det er bare en anden kultur her i Kinder Barcelona, og det kan ikke - og bør formentlige ikke, sammenlignes med de forhold, som jeg har erfaret / er bekendt med i danske institutioner. ;) 

Lederen af Kinder Barcelona, Helena Munín Piekarek, har efter sigende et større sted i sigte, da Kinder Barcelona de sidste par år er vokset sig større end da institutionen blev stiftet for 10 år siden. Dog er der ikke endnu fundet et sted, som er stort nok, men det er planen at dette skal ske inden for det næste års tid.

  


INSTITUTIONENS SAMFUNDSMÆSSIGE FUNKTION: 

Kinder Barcelona, er som tidligere nævn jo et pædagogisk projekt, som blev startet for 10 år siden af Dr. Helena Munín Piekarek. 

Derfor kan denne institution ikke sammenlignes med de andre traditionelle institutioner, som findes i Spanien. Det er nemlig sådan, at det er normalt at sende børnene i en slags "pre-schoool", når de er omkring 2-3 års alderen. 
I denne "pre-school" er det meningen/målet, at børnene grundlæggende skal gøres klar til den "rigtige" skolestart, som vil finde sted i ca. 5års alderen. (dette svarer vel til dels som den danske skolevæsens børnehaveklasse vil jeg tro, dog med meget tidligere start!).

Men `Kinder Barcelona´ fungere mere eller mindre som en almindelig børnehave, som vi ser dem i de danske institutioner. 
`Kinder Barcelona´ er selvdrevet (hedder det egentligt det?) og forældrene betaler hver måned for, at deres barn/børn har deres dagligdag i institutionen, og der er overhoved ingen statslig økonomisk støtte, at hente til at drive Kinder Barcelona. Det er heller ikke muligt for forældrene, at få økonomisk støtte til, at lade deres barn/børn gå i denne type institution. 
Dette sker udelukkende af den grund, at institutionen er et pædagogisk projekt, og at staten derfor heller ikke kan have indflydelse i hvordan de udøver deres pædagogik over for børnene. 
I `Kinder Barcelona´ fungerer det således, at børnene kan komme fra 8.30 om morgenen indtil 13.45. 
Hvis forældrene vælger, at deres barn også skal være i siesta om eftermiddagen (fra kl. 13.45 og indtil kl. 17.00), betaler de selfølgeligmere end de øvrige forældre.

Prisen for at have et barn i `Kinder Barcelona´ afhænger altså af, hvor mange timer barnet dagligt, er gående der. Prisen for at have sit barn gående i `Kinder Barcelona´  ligger mellem 500-800 euros om måneden, hvilket svarer til den gængse sum af 3720-5950 danske kr pr. måned. 




LÆRINGSMÅL: 
Mine læringsmål for denne 3. og sidste praktik er følgende; 

1)  jeg ønsker at lave en alders svarende motorisk -og kognitiv aktivitet med en gruppe børn i denne praktik. Efterfølgende vil jeg sammenligne dette med den viden, som jeg har fra dans praktikoplevelse.   

2) Jeg vil være observerende og reflekterende i denne praktik i for hold til min egen deltagelse. Herunder i for hold til; de kulturelle forskelle som findes og sammenligne disse med min egen rolle/adfærd med i arbejdet i international pædagogik. 

3) I denne praktik vil jeg gerne udvikle mine pædagogiske evner i forhold til de kulturelle forskelle.

4) Jeg vil aktivt deltage i daglige opgaver og komme med eventuelle ideer til daglige gøremål. Herefter vil jeg sammen med min vejleder evaluere dette samt min læringsproces. 



INSTITUTIONS PÆDAGOGIK; 
Efter interview med institutionens leder Dr. Helena Munín Piekarak. 

"Kinder Barcelona - et sted for børn og deres familier".  Det er indbegrebet af hvad Kinder Barcelona står for. 
Institutionen blev etableret for 10 år siden af Dr. Helena Munín Piekarek, som bor her i Barcelona. Hun har en Phd. i pædagogik samt uddannet økonom. Helena stod i den situation at hendes egen datter skulle til, at starte i en børnehave, men da Helena ikke var begejstret for den traditionelle børnehaveform i Spanien, ønskede hun at finde et andet alternativ og startede derfor selv Kinder Barcelona.  

Den normale spanske børnehaveform i Spanien, er meget gammelsdags opbygget, og bærer stadig i nogen grad præg af diktatoren Francisco Franco. 
Francisco Franco styrede landet med en stærk fascistisk-tilgang indtil 1975 hvor han døde, og førte en yderst konservativ- og katolsk ideologi, som derfor forsagede at hele Spanien var bundet derefter. 

Dr. Helena Munín Piekarak ønskede en institution; med mulighed for forskellige sproggrupper, da hun selv er halvt tysk / halvt spansk, et sted hvor der blev arbejdet pædagogisk i forhold til, at se barnet som værende i centrum og med fokus på barnet ikke den voksne. Dette så hun ikke i de traditionelle børnehaver i Barcelona og ønskede derfor et alternativ blevmuligt for hendes datter, samt til andre som havde samme ønske for sit barn.

Dr. Helena Munín Piekarak talte sammen med sin omgangskreds, som ønskede det samme for deres børn, som hun gjorde, og 6 familier startede efterfølgende op privat med denne nye institution i deres hjem. Her skiftedes de til at passe børnene, og udføre den pædagogiske ideologi, som Kinder Barcelona bygger på den dag i dag. 

Kinder Barcelona er en alternativ måde inderfor undervisning, pleje, rekreation og ernæring.Kinder Barcelona som er beliggende centralt i Poblenou, er et alternativt sted for børn i alderen 8 måneder op til 10 år og deres familier.
Det er et nyt initiativ i undervisningen, skræddersyet til det enkelte barns samlede udvikling. Det pædagogiske mål er, at forbedre børnenes selvstændighed, sociale færdigheder og sprog, for at forberede dem på deres skolegang i Catalonien eller i et andet land i verden.

Kinder Barcelona tilbyder personlig opmærksomhed med et maksimum på 7 børn per lærer. Her er professionelle koordinatorer, rådgivere og undervisere (et internationalt og tværfagligt team). 
Der fokus på forskellige sprog med indfødte lærere og pædagoger (catalansk, engelsk, tysk, spansk) og fleksible arbejdstider, der passer til den enkelte families tidsplan. Endvidere er kerneværdierne;
   Systematisk stimulation og tilskyndelse til læring gennem leg.
   Daglig kommunikation med familien.
   God tilpasning til den gruppe med en person der har kendskab til det enkelte barn.
   Kontakt med dyr og haven i Poblenou.
   Økologiske og organiske fødevarer.
Aktiviteterne i Kinder Barcelona er en daginstitution med grupper for børn fra 8 måneder til 3 år, og fra 3 til 6 år, på catalansk, engelsk, tysk eller spansk. Her er opdelt i grupper om morgenen og / eller eftermiddage hvor læring kontinuerligt er i fokus.
Her er desuden `efter-skole´ aktiviteter for børn fra 4 til 10 år fra andre institutioner i Poblenou med på forskellige sprog. Her er der mulighed for at få lektiehjælp. 

I Kinder Barcelona er fødselsdag en særlig og unik ting, og der lægges stort fokus på denne fejring. De professionelle pædagoger sørger for at fejre dagen således at barnet får følelsen af og være i centrum og sørge for, at barnets dag bliver fejret med sund mad, som forældrene bliver bedt om at have med på dagen.

Endvidere afholder Kinder Barcelona seminarer for forældre løbende. Her har forældrene mulighed for at kunne tale åbent om deres oplevelser med barnet/børnene hjemme, dele gode og dårlige oplevelser med hinanden, få råd og expertise fra pædagogerne. Desuden lægger Kinder Barcelona meget vægt på, at forældrene også danner sociale relationer med andre forældre fra institutionen, da det både kan være til nytte for dem, men i særdeleshed for deres børn. Derfor opfordres der fra personalet om, at forældrene jævnligt laver legeaftaler hvor det enten kan mødes til familie aktiviteter i Kinder Barcelona eller i de forskellige hjem og/eller nærliggende parker, strand mv.   

I Kinder Barcelona afholdes der også et sommer aktivitetsprogram i juli og august måned hvert år. Dette er for børn i alderen 1 til 8 år, og det er ikke kun for de børn, som allerede dagligt går i institutionen, men også en åben mulighed for byens andre børn som har skoleferie mv. , dog skal de tilmeldes i tid inden. 

Kinder Barcelonas filosofi er; at holdet, som arbejder på dette alternativeprojekt, har en passion for uddannelsen med børn og deres familier herunder. 
Der bliver lagt stor vægt på at man kan lide, at lave daglige pædagogiske og kreative aktiviteter. Den pædagogiske teori i Kinder Barcelona, er baseret på forskning af forskellige teoretikere som;  

   Erik Erikson
   Françoise Dolto 

(Klik på de enkelte teoretikere ovenover for at se henvisning ! :) )



Maria Montessori mente, at b­ørnene skulle arbejde med virkeligheden og ikke lege, da hun mente at legen kunne føre barnet ind i en skinverden. At fantasi ikke var noget man burde beskæftige sig med, men hellere skulle koncentrere sig om udviklingen af intelligensen frem for overtroen.
Barnet have en ubevidst fornemmelse af, at det udviklede sin intelligens gennem arbejdet.
Kun ved at lade barnet arbejde, finder det grænsen for hvad det selv og andre kan, og derigennem opøver det gode sociale vaner. I det aktive arbejde viser børnenes individuelle forskelle sig.


Rudolf Steiner mente, at undervisningens orientering er ændret fra et mere eller mindre abstrakt pensum til mennesket selv. Man anser det som helt væsentligt, at eleverne får lov til at udfolde sig og opøve deres skabende fantasi og deres aktive vilje.

Det lykkes kun, når eleven også er følelsesmæssigt engageret. Derfor spiller tidspunktet - det rette øjeblik - en stor rolle for et nyt fags skæbne: Rammer det noget, som er aktuelt for alderstrinnet, er eleverne helt med? Ved at arbejde i takt med det voksende menneskes udvikling, regner man med, at det unge menneske efter endt skolegang kan blive mere selvstændig, således at det bedre kan tackle en uvant situation eller et nyt problem, som det stilles overfor.


Eric Erikson foreslog, at ethvert menneske gennemløber 8 på hinanden følgende psykosociale udviklingsstadier. Hvert af disse stadier repræsenterer en udviklingskrise af eksistentiel karakter for den enkelte. Hvis de nødvendige erfaringer er til stede på rette tidspunkt, vil personen løse konflikten, der karakteriserer stadiet, og følelsen af identitet vil blive styrket. Hvis en konflikt ikke løses i en given alder, vil den pågældende person bære på denne konflikt frem over i sit videre liv. Erikson taler da om i milde tilfælde om identitetsforvirring eller rollesammenblanding og i sværere tilfælde om en fundamental fejludvikling.


John Deweys teoretiske udgangspunkt var især den tyske idealisme, som Hegel stod for, men var samtidig præget af den amerikanske videnskabelige indgangsvinkel til socialvidenskaben. Men Dewey gjorde op med den filosofiske dualisme, intellekt og verden, ånd og materie, og understregede at vi ikke kan opfatte verden abstrakt, uden at beskrive den konkret. 

Fælles for disse er, at de alle ser barnet i centrum, og at barnet skal opdrages til frihed. Og det er her, at Dr. Helena Munín Piekarak dokumentere, samt redegøre for den ideologi som hun stiftede for Kinder Barcelona, da hun grundlagde den for 10 år siden. 

I Kinder Barcelona hilses alle børn og deres familie i enhver situation, og det er pædagogens opgave, at give dem den nødvendige støtte til, at optimere deres udvikling. Her lægges stor vægt på, at leg og udforskning er en vigtigt faktor for ethvert barn. 
Kinder Barcelona ønsker , at etablere kommunikationen mellem børn og deres pædagoger gennem en gensidig dialog, balancerer børnenes mangfoldighed, samt de fælles regler der findes for den enkelte sproggruppe.

Man kan opsumere Kinder Barcelonas pædagogiske ideologi ved tre punkter

1.At have et tæt og personligt forhold til det enkelte barn. 
2.At overveje situationer for ethvert barns liv.
3.Mangfoldighed i oplevelser og undervisningsmaterialer.

Kinder Barcelona, mener at det primære er, at have et tæt og personligt forholdt til det enkelte barn for bedst muligt, at kunne aflæse barnets behov og sørge for, at det opnår følelsen af og føle sig hørt og godt tilpas. Dette gøres bedst muligt, ved at man tager del i det enkelte barns liv, således at man kan afkode dets følelser, behov, interesser og herved give den tryghed og støtte barnet behøver i institutionen igennem dagen. 
Kinder Barcelona lægger stor vægt på, at man fuldt ud respektere det enkelte barn og ALDRIG gør noget , hvis ikke dette er efter barnets eget ønske. 

Dette kan f.eks. være, hvis du skal skifte ble på et barn, så spørger du barnet om det er okay, at du skifter bleen. Hvis barnet så siger "nej" til dette, så må du ikke gøre det, da det er imod barnets ønske, og du dermed disrespekterer  - selvom at barnet trænger til, at få skiftet bleen. Så skal du derimod vente lidt til, at du kan spørge igen og så kan du måske få lov, ellers må du høre om en anden voksen må skifte den. Gør man ikke det, så mener Kinder Barcelona, at dette kan føre til, at barnet fremover vil få dårlige oplevelser med at blive skiftet . 

I Kinder Barcelona betragtes barnet som et grundlæggende sæt af viden og ejerskab af verden, og derfor som en legitim kilde til læring. Dette ses i forhold til, at I Kinder Barcelona mener de, at sproget i kommunikationen er en meget vigtig faktor, for at barnet kan drage 100% mening og give dem erfaring med sproget. 

Det er derfor, at de tilbyder små grupper på forskellige sprog, som er åbne for de indfødte børn såvel for de børn, hvis forældre ønsker, at lære dem et nyt fremmedsprog. Kinder Barcelona mener, at flersprogethed er til stor gavn for børn kognitive såvel som sociale udvikling.


MINE DAGLIGE RUTINER;

I Kinder Barcelona har jeg fået ansvaret for engelsk gruppens 5 ældste børn (2 piger og 3 drenge) i løbet af dagen. 
Jeg sidder med i et lille rum og spiser morgen mad og derefter er der mandag-torsdag aktiviteter for de ældste børn i engelsk- og tysk gruppen. Og til frokosttid sidder jeg ved et seperat rundt bord med dem og spiser, ved siden af resten af gruppen, som sidder ved et langbord.

Dette er et `experiment´som Kinder Barcelona i år har valgt, at starte op. Dette både for at lave skoleforberedende ting med de ældste, da de skal i skole året efter, men også for at styrke det sociale bånd mellem de to gruppers børn, da de er institutionens ældste - og derfor med fordel bør/ og kan drage stor fordel af hinanden socialt og emotionelt. 

Klokken 10.30 - Efter morgenmaden mandag og tirsdag, går jeg med `mine´ børn ud for at mødes med en volontør fra den tyske gruppe (som er uddannet pædagog og på alder) og `hendes´ 4 ældste børn. 

Mandag er blevet besluttet, at vi sidder i rummet nedenunder i Kinder Barcelona eller udenfor i den lille have, og denne dag er så "krea-dagen" hvor vi sammen med børnene, har et bord med diverse krea-sager såsom; papir, sakse, lim, fjer, tusser, glitterlim, pasta/ris/linser (og andre sager, som kan limes på efter eget ønske mv. og så laver vi forskellige fine sager med dem. 
Dette kan være en udfordring for drengene, da de hellere vil lege vildt med hinanden, men netop denne aktivitet er med til at styrke deres tålmodighed, samt deres koncentrations evne mv. dette laver vi en times tid indtil klokken så bliver 11.30 (+/-) og derefter går vi tilbage til engelsk gruppen igen, hvor vi så er sammen med dem i en times tid indtil klokken er 12.30. Typisk er resten af engelsk gruppen gået i en af de nærliggende parker imens, så vi møder dem der, og så kan de lege sammen med de andre børn og brande lidt krudt af her, inden frokost tid. 

Tirsdag er derimod en mere aktivitets-dag. Her mødes vi ligeledes efter morgenmad kl.10.30 og så går vi sammen til en af de større parker/legepladser, hvor vi hygger med børnene og giver dem mulighed for at lege sammen, lige som de har lyst til, for at styrke deres sociale relationer og have det rart med hinanden. Efter en times tid med dette, går vi hvert til sit - og mødes med resten af gruppen på stranden, da tirsdag er strandtur-dag for engelsk gruppen. 

Onsdag & Torsdag; efter morgenmad kl. 10.30 kommer en pædagog fra den spanske gruppe og henter `mine´ 5 børn og går sammen med dem og de tyske børn og volontøren til en nærliggende park, hvor de her sidder og snakker sammen og laver nogle forskellige lege mv. 
Imens er jeg i engelsk gruppen med de andre, og når klokken er 11.00 så går jeg til parken og mødes med dem der, hvor jeg så bliver med dem og hjælper til og er en del af gruppen. Når klokken så bliver 11.40 bryder vi op og jeg går så med `mine´børn tilbage til Kinder Barcelona eller i en park, hvor pædagogen fra min gruppe og resten af børnene er. Og så leger de her indtil klokken bliver 12.30 hvorefter vi går tilbage til institutionen og spiser frokost. 


KULTUREN;


I Kinder Barcelona bærer det tydeligt præg af, at alle forældrene tilhører den højere arbejdsklasse og dermed ikke mangler penge. Flere af forældrene i min gruppe er enten selvstændige, læger, business mænd/kvinder. 
Der er dermed også derfor at de kan have råd til at lade deres barn/børn gå i institutionen. 







DET PÆDAGOGISKE PROJEKT;

Europa-projekt for de ældre børn: 




Da jeg skulle finde ud af hvad jeg ville foretage mig, som det pædagogiske projekt, var det på ingen måde svært for mig at vælge hvad dette skulle bestå af. 
Jeg oplevede allerede i starten af min praktik i Kinder Barcelona, at de større børn viste stor interesse for; hvor jeg kom fra, hvor Danmark egentlig lå, hvordan det så ud og derefter, at børnene selv fortalte hvilket land det stammer fra. 
I "min" børnegruppe, er der som sagt 5 børn. Børnene er i alderen fra 3,5 -5 år.

  • To piger, som oprindeligt kommer henholdsvis fra; Ungarn (flyttede hertil for ét år siden) samt Barcelona (men hvor hun lige havde været på ferie i England, London, med sin mor). 
  • Tre drenge, som oprindeligt kommer henholdsvis fra; Rusland (flyttede hertil for 8 måneder siden) , Sverige/Mexico (faderen er fra Mexico, men forældrene havde boet med familien i Stockholm det meste af livet indtil for 9 måneder siden, hvor de flyttede til Barcelona) samt den sidste som er fra Holland/Spanien, men har boet hele sit liv i Barcelona, dog med lange ferier hvert år i Holland.   

Efter at i en uges tid, i ny og næ, at have haft disse samtaler med børnene - primært ved morgenmads situationen, besluttede jeg mig til at " fange" dette emne og arbejde videre med det. Jeg havde inden mit ophold begyndte her i Barcelona, læst en tidligere studerende fra UCC´s rejseblog fra Portugal, hvor hun havde lavet et projekt a la dette. Dog har jeg revideret i det, og derfor tilpasset det, således at det passede ind i disse børns kontekst. 


Jeg startede med at forklare pædagogen i min gruppe, om at jeg fra mit studiesteds side er blevet påbudt, at skulle lave et pædagogisk projekt, og at jeg havde denne ide for øje. 
Dette synes hun lød helt fint, og hun tillod mig at påbegynde det snarest - jeg forberedte mig, og sendte hende et præcist udkast op, hvad det var jeg ville lave med dem samt fremgangs måden. 
Efter dette, og hun havde godkendt det, begyndte jeg en uges tid efter. Jeg havde tænkt mig at lave det over tre gange, hvor jeg her ville; 

  1. introducere børnene for projektet, som vi i de kommende skulle lave sammen - som et fællesprojekt. Sammen få en kommunikation om de forskellige lande, kendskab til disse, kigge på hele verden sammen og tale om hvad vi kan huske fra de forskellige lande.
  2. påbegynde projektet med børnene. Her skulle de sammen hjælpe mig med, vælge deres farve papir, som de ville bruge og hjælpe mig med at klippe deres flag ud, lime, tegne mv.
  3.  afslutte projektet med en afrunding af, at vi alle er fra forskellige lande - men at vi nu og her, alle er samlet i Spanien, Barcelona på samme gang på trods af forskellige nationaliteter. 


Udgangspunktet for dette var for mit vedkommende, at få en tættere kontakt med børnene etableret, og på trods af de forskellige sprogbarriere der nu kunne være, sammen få etableret en aktivitet hvor vi sammen kunne hygge os, og kommunikere vha. denne aktivitet.  


Jeg har undervejs brugt ` Hiim & Hippes´ model (tryk på linket for mere information om denne) , som jeg igennem min uddannelse på UCC er blevet introduceret til. Jeg har tidligere flere gange arbejdet med denne model bl.a. i mit linjefag "Sundhed, Krop & Bevægelse". 


Læringsforudsætningner
Børnene er i alderen fra 3,5 - 5 år. Fire dage om ugen, har jeg ansvaret for disse 5 børn i et tidsrum fra kl. 9 - 11.30 og derefter er vi samlet med de andre børn i enten en offentlig park eller i Kinder Barcelonas lokaler. Derfor har jeg mulighed for, at bruge den givne tid med dem til denne aktivitet. 


Rammefaktor;
Er som sagt de nærliggende parker eller Kinder Barcelonas lokaler. 


Mål;
Mit mål med denne aktivitet er, som overstående, at jeg ville opnå en følelse med børnene om at denne aktivitet kunne medføre en følelse af sammenhold og styrke vores non-verbale kommunikation på trods af de kommunikative sprogbarrierer, samt give dem en introduktion til det læringsmæssige aspekt; at vi alle pt. lever i Spanien, på trods af vi oprindeligt er fra andre steder af Europa. 


Aktiviteten;
Vi samledes omkring et bord med en globus i midten af borden, og hvert barn fik undervejs udleveret diverse materialer som skulle bruges til denne aktivitet; sakse, lim, farveblyanter. 
Undervejs sang vi et par gange sangen;
" we got the whole world in our hands "  (tryk for at høre en version af sangen) 
med diverse fagter for at eksemplificere hele verdens-globus-billedet bedre. :) 


Læreprocessen; 
Min læreproces over disse tre gange er, at kunne formå at inkluderer alle børnene i en og samme aktivitet på trods af aldersforskelle, samt diverse sprogbarrierer.


Endvidere har læreprocessen været til formål, at styrke børnenes finmotorik. Dette i forhold til at: finmotorisk grundmotorik er alt hvad øjne, hænderne, mund, stemmen, mimikken gør, og her har jeg set det i forhold til udøvelsen af denne aktivitet / udførelsen af dette projekt. 


Sidst men ikke mindst, har det været at lære børnene; at vente på tur, samarbejde, koncentrere sig samt sætte ord på hvad de tænker i forhold til meningen med dette projekt. 


Evaluring;
Jeg synes at aktiviteten er gået rigtig godt. Jeg føler at målet med aktiviteten er blevet opfyldt. Det har været rigtig, rigtig interessant at arbejde på denne måde med børnene. 
Både børnene har givet mig god respons tilbage, om at de synes det har været rigtig sjovt undervejs, samt fortalt mig at de ønskede at vise det endelige resultat til forældrene. 


Senere har også selv, haft mulighed for at præsentere projektet over for forældrene ved et "forældremøde for storebørn-gruppen". Jeg fortalte dem formålet med aktivteten, hvordan tanken opstod, udførelsen, samt afrundingen - og jeg fik en rigtig god respons tilbage fra de givne forældre. 
Det har alt i alt været super fedt, at kunne lave denne slags aktivitet med denne børnegruppe. 













MENNESKESYN / UDVIKLINGSSYN;


I Kinder ser de børnene, som kompetente mennesker. Dette minder til dels meget om vores danske udviklings/ menneskesyn, men som beskrevet undervejs i bloggen - 
blandt andet under Kinders filosofi, samt valget af diverse teoretikeres pædagogik og udførelse; 


- så er det barnet, som er  i centrum, og at der ikke gøres handlinger henover børnenes hoveder, men derimod involvere dem i diverse dagligdags situationer/bestemmelser der sker. 
Fokus ligger altså hele vejen igennem på barnet - og dets ønsker/behov samt at det skal opdrages til frihed, således at det træffer dets eget ønsket valg! 


Så derfor kan man langt hen af vejen sige, at det minder rigtig meget om det danske system og dets menneskesyn, men ind imellem er det mere, hvordan og hvorledes det praktiseres, at det adskiller sig fra hinanden. 




AFRUNDING AF BLOG / HJEMKOMST;


Nu har jeg været hjemme i Danmark i 2 uger. Det hele føles meget ambivalent. 
Jeg har igen overtaget min lejlighed, som har været fremlejet ud, og jeg har pakket alle mine ting ud i lejligheden igen....det hele føles skræmmende surrealistisk, som om jeg er vågnet op fra en drøm - og blot drømt at jeg har været et halvt år i Barcelona, praktikken i `Kinder Barcelona´og det skræmmer mig til dels.
Dog ved jeg jo, at jeg ren faktisk har været afsted !! at det er VAR virkeligt og at jeg har klaret at arbejde i en International Institution med flere sproggrupper og jeg har fået et indblik i det pædagogiske arbejde, uden for Danmarks grænser. 


Jeg er glad for, at være tilbage i Danmark - hos min familie, veninder, venner og alle dem jeg undervejs har savnet, men samtidigt må jeg også nu erkende, at selvom det var et til tider - barskt halvt år, i Barcelona, så ville jeg på ingen måde, have været foruden det!! 


Det har undervejs styrket mig på SÅ mange punkter, faglige - såvel som personlige. 
Jeg husker, at jeg et par af de sidste dage i Barcelona, sad og læste mine "overvejelser/mål" for denne 3.-og sidste praktik igennem, og da gik det op for mig, at jeg ren faktisk havde, mere eller mindre, oplevet/klaret hvert af et af dem. 


For mig var det ret overvældende, at sidde og erfare, gennemlæse og forstå, at jeg har "sejret", på så mange punkter - samt indse, at jeg personligt og fagligt er rykket mig rigtig meget på dette halve år. Og endvidere, kan jeg nu sidde tilbage og være mere en stolt over mig selv, samt sidde med fysisk bevis iform af den flotteste `praktik evaluering´, jeg overhoved kunne have ønsket mig. 
Jeg er meget stolt af mig selv, min udholdenhed og føler mig nu bestemt enerkendt indenfor min profession, som pædagog (eller kommende, om præcis 6 måneder - uddannet pædagog aka. indehaver af en professions bachelor!). 


Endvidere har jeg opnået, at få personlige breve/takke fra forældrene til børnene i `The english group´, som jeg vil gemme for resten af livet - og hive frem, på de dage hvor jeg trænger til at "bevise", at jeg er kvalificeret og dygtig til netop min profession. :) 


Nu er jeg så tilbage i Danmark - og det næste halve år bliver intenst, spændende og bestemt også skræmmende. Jeg kan slet ikke forstå, at jeg kun har 6 måneder tilbage før jeg er færdig, og står som uddannet professions bachelor - og skal ud på arbejdsmarkedet eller læse videre, som jeg ren faktisk overvejer rigtig meget, pt. går mine tanker på at læse videre på DPU - evt. en kandidatuddannelse indenfor pædagogik/psykologi og jeg har endda også været inde og snuse lidt til, på senere tidspunkt, en eventuel ph.d. 


Men ved ved hvad tiden bringer. I hvertfald bliver det de næste 6 måneder, som jeg må have fokus på, at skrive; specialiserings rapport, afslutte linjefag - som skal munde ud i eksamen, det samme med pædagogik og derefter er det bacheloren, som det allersidste ligger og venter om hjørnet. 


En ting er i hvertfald sikkert - de oplevelser/erfaringer, som jeg har gjort mig i min udlandspraktik i Barcelona, vil jeg bære med mig resten af livet, og jeg vil mindes dem med et smil på læben. Det har været en stor oplevelse og jeg vil opfordre ALLE, som har mulighed for det - grib chancen! ..det halve år styrker virkelig én personlig såvel som fagligt, så man står (efter min mening/oplevelse), som en stærkere pædagog!


Til sidst vil jeg blot sige mange tak for I har fulgt med i mit eventyr / / udviklingsrejse her de sidste 6 måneder, det har været rart og kunne dele alle mine oplevelser, glæder, frustrationer samt tanker med Jer! :) 



Mange venlige hilsner fra
Michala.